Bezienswaardigheden

Dordrecht: de stad van hofjes, havens en musea

Dordrecht is een stad die wordt gekenmerkt door de vele smalle straatjes en hofjes. In het historische centrum van Dordrecht staan nog veel panden die nog intact zijn gebleven. Zoals ’t Zeepaert, een woonhuis dat nog een gotische trapgevel heeft en één van de oudste woonhuizen is in Nederland. Dit huis is elke eerste zondag van de maand te bezoeken.

Musea

Het Dordrechts Museum is één van de hoogtepunten van de stad. De kunstwerken die er hangen, zijn werken die uit de zestiende eeuw stammen tot aan nu. In het museum is een rondleiding mogelijk en een bezoek aan het Dordrechts Museum is te combineren met het Huis Van Gijn. Dit museum is een onderdeel van het Dordrechts Museum en laat de verzameling van Simon Van Gijn zien in zijn huis. Van Gijn was een negentiende-eeuwse verzamelaar die prenten, munten, zilver, keramiek, wapens en andere voorwerpen verzamelden. In het huis is vandaag de dag zijn collectie te bekijken.

Kerken

Niet alleen de musea zijn de moeite waard om te bezoeken, maar Dordrecht heeft ook verschillende kerken Zo is er de Augustinuskerk, een oud kloosterkerk, waarin onder meer de grafsteen van Albert Cuyp te vinden in.

De Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk is de grootste kerk in de stad. Het is een middeleeuwse kerk waarvan de oorsprong ligt in de elfde eeuw. Het is een van de belangrijkst bezienswaardigheden van de stad, met haar kapellen en monumenten. In de Grote kerk worden regelmatig concerten gehouden. De Grote Kerk staan in de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

Het Hof

Het Hof is ook een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. Het was een augustijnenklooster uit de dertiene eeuw en ligt in de historische binnenstad. Het heeft door de geschiedenis van de stad heen verschillende functies gehad. Het is nu het laatste voormalige augustijnenklooster in Nederland waarvan nog stukken bewaard zijn gebleven. Bij dit klooster hoort ook de Augustijnenkerk, de kloostertuin, het kloosterhof en kelders.

Het Hof heeft gediend als gemeentehuis, prinsenhof, school, maar ook als woonhuis van Willem van Oranje. Vandaag de dag is Het Hof een culturele plaats waar erfgoedcentrum DiEP zit en meerdere evenementen zijn georganiseerd. Het Hof wordt nu verbouwd, zodat eind 2014 het kan heropenen als multimediaal historisch museum.

Havens

Dordrecht ligt op de plek waar de rivier de Merwede zich splitst in de Oude Maas en in de Noord. Zo is het het drukst bevaren knooppunt binnen Europa. Verschillende havens kenmerken Dordrecht en ze heeft dan ook de zesde haven van Nederland. De stad is omringd door waterwegen.

Ook in het centrum van Dordrecht is het water te bewonderen. Met de fluisterboot onder bruggen doorvaren, langs pakhuizen en varen langs veertien reproducties van schilderijen uit de collectie van het Dordrechts Museum. Ook met de watertaxi naar andere steden zoals Gorinchem of Rotterdam kan vanuit Dordrecht.

Kunstroute

De kunstliefhebber is in Dordrecht goed op zijn plek. Door de stad is ‘het kunstrondje’. Zeventig winkels waarin kunst en antiek wordt verkocht, liggen op loopafstand van elkaar in het historische centrum. Het kunstrondje gaat langs deze winkels. Iedere eerste zondag van de maand zijn deze winkels geopend hiervoor.

Kortom: in Dordrecht is op cultureel en historisch gebied genoeg te zien en te beleven. Musea, havens, rondvaarten en cultureel erfgoed: Dordrecht heeft het allemaal.